VACCINATIE Covid-2019 in 2021.

Naar de INLEIDING —> bit.ly/2vlHP1p van de website Corona-virus: Vraag&Antwoord.

Ynformaasje oer faksinaasje yn it Frysk — > bit.ly/38YQMNV

16 december 2020: Het Pfizer-coronavaccin zou negen op de tien mensen beschermen tegen covid-19. De eerste tienduizend coronavaccins zijn aangekomen in Oss voor voorlopig opslag. Later volgen meer zendingen van Pfizer tot een (voorlopig) totaal van vier miljoen doses.  De vaccins worden daar uit de diepvries ( minus 80 graden Celsius ) gehaald om te ontdooien.

Het middel moet in de originele verpakking worden bewaard om blootstelling aan zonlicht te voorkomen. Het wordt in vijf onverdunde doses per flesje ingevroren. Na ontdooiing dient de arts dat zelf te vermengen met een zoutoplossing en te verdelen in 5 tot 6 porties. Dan zijn de vaccins nog vier dagen bruikbaar, mits ze worden bewaard op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. Op kamer- en injectie-temperatuur is het 2 uur houdbaar. De resten moeten  worden vernietigd.

TRANSPORT

Vanuit Oss zullen de vaccins worden gedistribueerd naar de vaccinatiecentra. De zeer lage temperatuur is nodig om het product en de werking ervan stabiel te houden. De koude-keten tijdens het transport van bedrijf naar klant mag niet worden onderbroken.

Droogijs voor transport.

Een andere mogelijkheid om het coronavaccin voldoende te koelen is door gebruik te maken van droogijs, dat een temperatuur heeft van −78 °C. Droog ijs wordt onder meer gebruikt in de logistiek van supermarkten *), om rolcontainers te koelen. Het bestaat uit CO₂ in vaste vorm dat langzaam verdampt. Een nadeel hiervan is dat daarbij de CO₂ vrijkomt. Bovendien is het proces op een gegeven moment uitgewerkt.

VACCINATIE

De eerste vaccinaties in Nederland tegen het coronavirus worden toegediend in drie van de 25 GGD-priklocaties: Veghel, Houten en Rotterdam . Later zijn er meerdere locaties ingericht. Maar bewoners van Friesland kunnen alleen in Leeuwarden terecht voor een inenting. Zelfs in de tweede stad van Fryslân (Drachten) is er geen mogelijkheid. Voor hoogbejaarden met medische indicatie is er in Sneek WEL een vaccinatie-adres .

03 januari 2021: Ook huisartsen krijgen prioriteit bij vaccinaties

Ook huisartsen in Nederland zullen met prioriteit gevaccineerd gaan worden. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging zondagavond bekendgemaakt. Wanneer en hoe dit gaat gebeuren moet komende week bekend worden.

Alom heerst verwarring over het zwalkende beleid: LONDEN: Britse dokters steigeren nu de regering in Londen besloot om het vaccinbeleid te veranderen. Om zoveel mogelijk mensen een vaccin te kunnen verschaffen is de tweede inenting – om maximale weerbaarheid te krijgen – uitgesteld van drie naar twaalf weken. Het Pfizer-vaccin moet precies 3 week na de eerste toediening worden ingebracht omdat de werking in die tijd sterk vermindert tot nihil.

De beslissing zorgt voor chaos in huisartsenpraktijken, waar het toch al ingewikkelde vaccinatieprogramma radicaal moet worden omgegooid.

Volgens artsen zorgt het ook voor verwarring en onrust bij de veelal oudere Britten die de afgelopen weken al een eerste dosis van het vaccin kregen toegediend.

————————————————————

Nederland: Zaterdag maakte het kabinet bekend dat zorgpersoneel in de acute zorg prioriteit krijgt bij het vaccinatieproces. Huisartsen werden toen niet genoemd. Na overleg tussen de LHV en het kabinet, op zondag, is vervolgens besloten om ook deze groep voorrang te geven.

Belangrijke reden is dat zij een grote rol vervullen in het vaccinatieproces. Al eerder was afgesproken dat huisartsen en praktijkmedewerkers die gaan vaccineren eerst zelf gevaccineerd mogen worden. Dat zou moeten gebeuren met het Moderna-vaccin, waarvan de eerste doses pas later in januari worden verwacht. Mochten die eerste Moderna-doses niet arriveren in januari of als de goedkeuring van het vaccin vertraging oploopt, zal er volgens de LHV een andere oplossing gezocht worden. Komende week, als het Landelijk Netwerk Acute Zorg een plan indient over de vaccinaties voor zorgpersoneel in de acute zorg, zal het kabinet met meer informatie komen over de vaccinatiestrategie voor huisartsen.

GGD’s gaan eerder vaccineren
De GGD’s in Nederland meldden  dat vanaf 15 januari in alle regio’s gevaccineerd kan worden. Die landelijke startdatum lag eerder nog op 18 januari. Zorgpersoneel zal eerst aan de beurt komen. Enkele regio’s zullen wél eerder beginnen: zo beginnen de regio’s Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht al op 8 januari en de regio’s Amsterdam, Drenthe en Haaglanden drie dagen later op 11 januari.

Intussen is er ook al meer bekend over de hoeveelheden BioNTech/Pfizer-vaccins die worden geleverd in Nederland. Na de bijna 175.000 doses geleverd in december volgen er in januari ruim 659.000 doses. In februari komen er bijna 674.000 doses van het vaccin aan en in maart bijna 995.000.

————————————————————–

05 januari. Als eersten zullen medisch personeel in ziekenhuizen en zorgmedewerkers van verpleeghuizen een oproep ontvangen voor inenting in één van de 10 in heel Nederland gelegen ZIEKENHUIZEN. Vanaf 6 januari 2021 ingeënt-zullen zij na vaccinatie een afscherming rond de patiënten en bewoners gaan vormen. Het wordt nachtwerk om alle apparaten aan te sluiten. Er zijn 30.000 vaccins beschikbaar voor personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de ic- en covid-afdelingen in de ziekenhuizen.

———————————————————-

De GGD verwacht wel tweehonderd mensen nodig te hebben om 225.000 zorgmedewerkers in zes weken tijd elk van TWEE vaccinaties te voorzien. Als de rest van Nederland vanaf 15 januari aan de beurt komt, weet de GGD niet hoe groot de opkomst zal zijn. In december wilde 75% van de ondervraagden de vaccinatie en van het zorgpersoneel wel 80%. Alleen bij een dertigtal centrale locaties is vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen en zijn de verliezen minimaal. Ook moet de vaccinvloeistof eerst worden verdund met een zout-suiker-oplossing en dan worden gesplitst in 5-6 porties.

Miljoenen mensen zullen niet naar zo’n centrale locatie kunnen komen. Voor hen wordt een huisarts of bedrijfsarts ingeschakeld. Registratie en planning daarvoor is denkelijk nog niet geregeld. Huisartsenvereniging LHV maakte bekend dat ook huisartsen met voorrang worden gevaccineerd tegen corona. Wanneer en hoe wordt na 04 januari 2021 bekend gemaakt.

02 januari 2020: ALWEER EEN WIJZIGING. Het kabinet heeft besloten om als eerste ook de 30.000 medewerkers van de acute zorg te vaccineren. Maar er is meer tijd nodig om h.e.e.a te organiseren. Ziekenhuizen moeten nu plotsklaps een plan uitwerken om zo snel mogelijk te beginnen*). Maandag 04 januari wordt misschien duidelijk wanneer precies. Intussen tast de bevolking in het duister.

REGISTRATIE

Wie met het Pfizer-vaccin is ingeënt, moet dus drie weken later terugkomen voor een tweede vaccinatie. Pas dan biedt het vaccin volgens de fabrikant optimale bescherming. Dat vereist een goede registratie omdat ook vaccins beschikbaar komen van Moderna of AstraZeneca, welke ook in twee doses worden toegediend. Dat zijn nieuwe vaccins die maar op een heel beperkte groep zijn getest en die misschien onverwachte bijwerkingen hebben. Het RIVM sleutelt nog aan het complexe registratiesysteem om dit allemaal bij te houden. De burger kan daaruit, vermoedelijk pas vanaf eind maart- via zijn DigiD – vaccinatie-gegevens als een inentingsbewijs downloaden.

Het RIVM wil dus iets opzetten wat er nog niet is. Hier komen enkele problemen bij elkaar. De minister wil registratie waarbij de privacy garant staat. Terwijl iedereen bij zijn eigen gegevens moet kunnen komen, en niet bij die van anderen. Terwijl die gegevens decentraal door de GGD’s worden aangeleverd aan het RIVM. Bij de dagelijkse meldingen van positieve test-uitslagen is gebleken dat aanlevering van gegevens – nog los van “computerstoringen”- nogal hapert. Het wordt ook een uitdaging om iedereen de tweede prik te laten halen. De dubbele inenting vergt naast een strakke organisatie discipline onder gevaccineerden.

COMMUNICATIE

Hoeveel zorgmedewerkers komen er straks opdagen voor een coronaprik? Iedere dag opnieuw wordt dat een lastige vraag. Want het Pfizer-vaccin is na ontdooien nog maar vier dagen houdbaar. Het laatste wat je wilt is dat vaccins op de centrale locaties die beperkte houdbaarheid al verliezen omdat er niet genoeg prikkandidaten zijn. Volgens enquêtes uit eind 2020 zou maar 25-40 % van het zorgpersoneel akkoord gaan met inenting. Personeel in de zorg is kritisch en heeft recht op snelle, accurate informatie. De animo kan natuurlijk stijgen of dalen, want het zorgpersoneel heeft veel vragen. Ook omdat een informatiecampagne gericht op zorgmedewerkers ontbrak. Terwijl de logistieke operatie met militaire precisie moet worden  uitgevoerd, moet de communicatie nog starten. Zo besloot het ministerie kortgeleden, dat niet de bewoners maar zorgpersoneel het eerst wordt ingeënt. Volgens het ministerie komt er tóch nog gerichte voorlichting voor zorgmedewerkers.

Inmiddels staat op www.coronavaccinatie.nl informatie over de vaccins. Sommige vragen zijn nog onbeantwoord of nauwelijks van informatie voorzien. Zo twijfelen zorgmedewerkers over vaccinatie. Die website overheid geeft bv geen uitsluitsel of mensen die corona hebben gehad zich ook moeten laten vaccineren. De leeftijdsgroep OUDEREN onder de 85 jaar is nog steeds niet in beeld.

Maart 2021: Alsnog zal eer een WEBSITE gemaakt worden waarop een ieder kan uitzoeken waar en wanneer hij/zij gevaccineerd kan worden.

Vaccinatiebewijs vanaf maart te downloaden

Minister De Jonge wijkt niet af van zijn vaccinatieplan: begin januari 2021 kan het prikken beginnen. Daarvoor is nog heel wat werk te verzetten. Het RIVM werkt aan de mogelijkheid dat gevaccineerden via DigiD hun eigen vaccinatiegegevens kunnen inzien. Dat systeem- of iemand is gevaccineerd en met welk vaccin – is er dus nog niet maar moet eind maart 2021 beschikbaar zijn. Het bewaren van vaccinatiegegevens dient in eerste instantie ter registratie en bijvoorbeeld voor de monitoring van bijwerkingen of de effectiviteit van een vaccin. Die gegevens zijn waarschijnlijk ook te downloaden en kunnen dan dienen als vaccinatiebewijs….. ALS de opslagsystemen beschermd zijn tegen misbruik.

Omdat iedereen in Nederland en omgeving geïnteresseerd is/eigenbelang heeft bij voldoende, leesbare info over de aankomende vaccinatie-rondes is hier voor jou een (mee)deelbare link om in digitaal of anderszins uit te delen: bit.ly/3hyJ5Cd

En hierbij ook nog een QR-code ( om te delen of om thuis af te drukken en zichtbaar ergens op te plakken).

2020 – 2021 – 2022 – 2023 – 2024