QR-info-BLOK 3C Covid-19, voorzorgs-maatregelen

Link naar de indeling van de vragen > https://bit.ly/2w9QnJ5

December 2020. Corona is net als griep een seizoen-virus: het is een feit dat het in de winter sterker is. Maatregelen van de overheid bieden geen absolute garantie dat je niet besmet raakt. Ze verkleinen die kans alleen bij handhaving. De kans dat je besmet raakt is altijd betrekkelijk. Zelf kun je je goed aan de regels houden, maar je komt anderen tegen die dat niet goed doen en dan kun je het virus alsnog oplopen. Helemaal niemand ontmoeten is geen optie. Het is niet gelukt de tweede Corona-golf een kop kleiner te maken. De zorgen in de ziekenhuizen nemen weer toe en samenkomen in (grotere) familiekring staat op losse schroeven.

Weer is het menselijk gedrag één van de oorzaken.

Op dinsdag 08/12/2020 was het aantal besmettingen gestegen met 6.187. Dat is in een week een STIJGING met 27,6 % naar 100.597 besmettingen in Nederland.

22-11-2020: In vrijwel heel Europa stijgt het aantal besmettingen verontrustend terwijl Aziatische landen -naar eigen zeggen- er in slaagden het virus onder controle te houden. Het RIVM meldde zondag 5407 nieuwe besmettingen terwijl Japan – met een bevolking van 120 miljoen, zeven keer zoveel inwoners als Nederland – zaterdag 2596 nieuwe besmettingen telde. Zuid-Korea, een land met 51 miljoen mensen, telde 386 nieuwe gevallen. Intussen hebben landen in Azië het virus dusdanig onder controle dat er weer groepsvorming wordt toegestaan. Zo is in Zuid-Korea het uitgaansleven weer op gang gekomen. Met veel andere Europese landen is de Nederlandse Covid-bestrijding té vrijblijvend, té slap en kan in 2021 een tweede en een derde golf besmettingen worden verwacht.

WAARSCHUWING: het Coronavirus 2019 en SARS-COV-2020 zijn bijzonder besmettelijk, mogelijk bijna tweemaal zo besmettelijk als de griep. Denk daar beter niet licht over: geïnfecteerde mensen van jong tot oud kunnen, al voordat ze symptomen vertonen, de ziekte in wel twee weken ver-spreiden: sommige besmette mensen krijgen helemaal geen symptomen maar kunnen tóch wel een aantal mensen infecteren. Een voorbeeld: In het Noorden van Nederland is het aantal besmettingen relatief laag. Maar vorige week is hier een alleenstaande aan het Corona-virus bezweken na bezoek aan een besmette pedicure. Zijn vriendin en zijn dochter werden daarna besmet en ook zijn kleindochter. In korte tijd ondanks echt precieze voorzorgmaatregelen van deze hoogbejaarde man.

Foto Onno Falkena -> Omrop Fryslân

Het grootste risico bij de uitbraak is niet dat je ziek kunt worden en doodgaan, maar dat zoveel mensen zó snel ziek worden dat de gezondheidszorg en economie niet meer goed functioneren. Eerder toegediende anti-griep-vaccins helpen niet. Voor Covid-19 is er misschien pas medio 2021 een goedwerkend vaccin voorhanden. Aan de andere kant VERANDERT HET VIRUS waardoor vaccins mogelijk niet goed of helemaal niet helpen.

Wat zich nu wreekt is dat de overheid minder aan gezondheidszorg ging uitgeven door te besparen op beschermingsmiddelen en mensen. Ook op IC-bedden is bezuinigd. Daarvan hadden we per 100.000 inwoners 5x zo weinig als in Duitsland. En voor testmateriaal heeft men zich verbonden aan slechts één leverancier. Ik vrees dat het bezuinig-virus moeilijker is uit te roeien. Misschien brengen de aankomende verkiezingen een vaccin tegen faliekant verkeerd bezuinigen.

Voorkomen gaat vóór genezen?

V- Waarom moet ik in m’n elleboog niezen?

A- Het coronavirus verspreidt zich in de regel via relatief grote hoestdruppels die binnen 1,5 meter weer op de grond vallen, en vooral via heel kleine waterdruppels en via oppervlakken waarop het virus is achtergebleven.

Dat niet minder dan 1,5 meter afstand houden veilig zou zijn, is geen natuurwet. Op grotere afstand bv bij schreeuwen, zingen en zelfs bij hardop praten kunnen ook kleinere druppeltjes vrijkomen, de zogeheten aerosolen, welke veel langer blijven zweven. Als het virus met een luchtstroom meelift is het nog steeds geen ‘luchtvirus’: dan zou het nóg besmettelijker zijn en zich heel anders verspreiden.

De omgeving: slecht geventileerde, bedompte werkruimten waar men moet schreeuwen om elkaar te verstaan, repetitieruimtes voor zangkoren, sportzalen: dát zijn plaatsen waar een geïnfecteerd persoon snel veel andere mensen kan besmetten. Binnenruimtes zoals schoollokalen op een goede manier ventileren helpt tegen verspreiding.

REGEL 1: Hou naar omstandigheid afstand van tenminste anderhalve meter (dat zijn 5 trottoirtegels van 30 cm).

Regel 2: Groet elkaar OP AFSTAND (bij voorbeeld met de “Drachten-groet”). Zie hier -> https://bit.ly/3lY68Hu

Regel 3: Visite? Hug en kus de visite voorlopig niet.

Corona-bestrijding blijft een HOOFD-ZAAK

Het virus verspreidt zich via hoesten en niezen en kan buiten een lichaam even overleven. Besmet anderen niet en laat anderen jou niet besmetten. Als jij besmet bent en in je hand of elleboog hoest of niest en even later iemand aanraakt, dan kan die persoon het virus overnemen en besmet raken. Op de huid van een aangehoeste blote arm kan het virus lang (ongeveer 9 uur) overleven. Het hoesten , niezen in een bedekte arm is evenmin handig: daarop overleeft het virus ook een poosje.

Regel 4: Gebruik dus beslist papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg op een geschikte plek (bv in een speciaal pedaalemmertje, een hondenpoep-bak). En blijf je handen wassen. Ook na het ontsmetten van veel aangeraakte objecten als een trapleuning,deurkrukken, een wc-bril of een kraan.

Stop de corona-invasie bij jezelf, bij je hoofd en mét je hoofd. Het Covid-19 virus zal gemakkelijk, snel en ver met NIES-druppeltjes meeliften en nestelt zich achter in de neus om later te kunnen doorreizen naar je longen als tussenstation voor een tocht naar de rest van je lijf.

Regel 5: Het dragen van een goed sluitend gezichtsmasker voor eigen en andermens-bescherming zal die mogelijkheid verkleinen.

Regel 6: Per huishouden haalt 1 persoon de boodschappen. Maar als er sprake is van corona-verschijnselen in een huishouden (koorts, sterke vermoeidheid enz) dan blijft iedereen thuis en is er hulp van buiten nodig.

Regel 7: Was je handen (na contact met een te verdenken voorwerp, oppervlak) vaak en goed met een desinfecterend middel.

Regel 8: Gebruik een gezichtsmasker waar dat gewenst is en beslist waar dat VERPLICHT is. Hou gewenste of verplichte afstand aan.

V-Hoe was ik mijn handen het beste ?

A- Eerst maak je je handen eerst goed nat. Dan met zeep de handen over elkaar te wrijven. De boven- en onderkant zijn dan met zeep bedekt. Zorg ervoor dat je vingertoppen goed zijn ingezeept. Neem je polsen mee en wrijf ook goed tussen je vingers. Hierna spoel je alle zeep weer af onder de kraan. Droog dan je handen, ook tussen de vingers. Deze behandeling moet zo’n twintig seconden duren, adviseert het Rode Kruis.

V- Gaat het virus wel dood als ik mijn handen goed was?

A – Door je handen te wassen ruim je wel bacteriën op maar dat helpt niet erg om óók het virus om zeep te helpen. Was je handen wél regelmatig, zeker als ze vuil zijn geworden, na een toiletbezoek, na hoesten of niezen in je hand, voor én na het klaarmaken van voedsel. Ook na snuiten van je neus, buiten werken, het verschonen van een kind, het aaien van dieren. Het virus dood je daarmee niet. Daarvoor is sterke alcohol wél een goed hulpmiddel. Misschien heeft een drogist nog een flesje gedenaturaliseerde alcohol. Doe dat in een schone plantenspuit en je kunt je handen en ook bv deurkrukken bespuiten en die daarna met een keukenpapiertje drogen. Ook zijn er eau de toilettes met 80% alcohol en verstuifknop te koop. Je huid kan wel erg droog worden van alcohol. Het na-smeren met een dunne, vette crême of een koelzalf is een aanrader.


V – Is het zinvol om een alcoholhoudende gel te gebruiken om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

A – Alcoholhoudende handgel als alternatief voor handen wassen is prima als er geen water of zeep beschikbaar is voor het ontsmetten van handen die niet erg vuil zijn. Zo’n gel helpt om bacteriën te doden, maar dat zegt niets over het doden van virussen.

Wél zijn de meeste alcoholhoudende handgels effectief als je een besmetting met het coronavirus wilt voorkomen. Bruikbare handgels hebben een goede samenstelling van tussen de 70 en 90 procent concentratie alcohol om een virus onschadelijk te maken. Wil je zeker weten dat je de juiste handgel hebt? Zoek op het etiket naar een N-nummer met vijf of zeven cijfers. Producten met zo’n nummer zijn toegelaten en getest door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De meeste handgels bij Nederlandse drogisterijen voldoen aan dit keurmerk. Handgel is minder effectief als je je handen niet EERST goed wast met water en zeep. Ook sommige after-shaves en eau de toilettes bevatten 80% alcohol.


V – Is het onverstandig om iemand te begroeten met een handdruk?

A- Ja, ELK lichamelijk contact kan het beste worden vermeden: zeker zoenen op de wang. Maar zoenen met je partner kan wel als je bij elkaar woont en de kans tóch al groot is dat je elkaar al besmet hebt.

Er zijn veilige manieren om elkaar OP AFSTAND te begroeten. Zoals: een hand op je hart leggen ten teken dat de ander hartelijk welkom is. Of door met een gestrekte rechter-arm de linkerschouder van de ander te bumpen. Dan is de gezichtsafstand ongeveer een halve meter (en niet ANDERHALVE METER). Let op: de rechterarm naar linkerschouder bumpen is de meest voor de handliggende als je rechtshandig bent. Maar als iemand in zijn linker elleboog-holte heeft geniest, zou die plek besmet kunnen zijn. En dán is het weer beter om met de LINKER-arm de rechterschouder van een ander te gaan bumpen. Kortgezegd: een hand op je HART leggen is de beste begroeting voor de lange afstand en tijd. En natuurlijk:: het DUIMPJE OP.


V – Kun je beter een huisdier NIET aaien, is dat een “broodje-aap-verhaal”?

A – De virussen die bij mensen verkoudheid en griep veroorzaken, hebben geen grip op onze huisdieren. Dat komt doordat deze ziekmakers zich specifiek hebben aangepast aan menselijke cellen. Daardoor kan ook het mensenvirus Covid-19 de honden- of kattencel niet binnendringen, zich niet  vermenigvuldigen of verspreiden en dus geen schade aanrichten. Maar dát is nog niet helemaal zeker omdat de bron van de besmettingen nog niet zeker is.

In ieder geval is het duidelijk dat een virus op metaal (kraan-deurkruk), keramiek en glas niet erg langer dan een aantal uren overleeft, maar veel langer wél op de warme, aaibare vacht van een huisdier als een hond, kat, konijn, cavia. En het virus is dan wel overdraagbaar op een andere persoon die het diertje aait. Ook de vacht van een NERTS kan het virus herbergen. Intussen zijn vrijwel ALLE nertsen in Nederland al dan niet uit voorzorg vergast met CO2. Berichten over hoe lang dit SPECIALE virus kan overleven op diverse materialen geven verschillende tijden aan: van bv 8 naar 48 uren en 3 dagen op plastic.

V- Wij zijn opa en oma. Onze kinderen werken beide. Kunnen wij wel bij onze kleinkinderen zijn als de scholen sluiten?

A- In het algemeen hebben ouderen minder hoge weerstand tegen het virus. Ook is het onzeker of kinderen de infectie wel of niet hebben opgedaan. Jonge kinderen hebben over het algemeen een nog sterke weerstand tegen infectie-ziekten. Deskundigen zeggen, dat kinderen, omdat ze meer weerstand hebben, na het opdoen van het virus minder ernstige symptomen hebben en sneller genezen. Maar kinderen kunnen wél besmet zijn en het virus overdragen. Het is een kwestie van gezond verstand gebruiken bij direct contact tussen kinderen en ouderen: er zijn veel volwassenen en ook kinderen met een klein weerstandsvermogen.

V- Kan ik corona krijgen via deurklink, winkelwagen, boodschappen, gebruik van geld?

A – Het virus kan een aantal uren overleven op harde voorwerpen. Dat hangt af van het soort oppervlak, luchtvochtigheid en temperatuur. Het is natuurlijk verstandig om oppervlakken die je niet vertrouwt schoon te maken met een desinfecterend middel en daarna nog je handen nóg eens goed te wassen.

V – Hoe verspreidt Covid-19 zich?

A- Het virus lift met de mens mee via:

Ademhalingsdruppels (hoesten, niezen), ook met de heel kleine druppels. 

Geïnfecteerde kleding, meubels, lakens, haar, huid, voertuigen, gereedschap. 

Inname van geïnfecteerde ontlasting, vliegen die op je etenswaren landden. Als jij je mond aanraakt met je hand na contact met een openbare, niet ontsmette deurklink en zo meer……

Een virus kan in de lucht worden overgedragen door waterdruppeltjes en stof in de lucht. Het virus kan vanaf minstens 3 uur uren op harde oppervlakken blijven bestaan, op sommige oppervlakken een aantal dagen.

D tweede coronagolf is nóg krachtiger is dan de eerste. Hoeveel nieuwe golven er komen, hangt af van de mate. waarin de mensen immuun worden voor het virus. Veel virussen kunnen in het mannelijke voortplantingsstelsel overleven. Ebola- en het Zika-virus bleken beide aanwezig in sperma, soms maanden nadat een patiënt al was hersteld.

In China werd ontdekt, dat het SARS-CoV-2 virus aanwezig kan zijn in sperma van besmette (en herstelde) mannen. Dat maakt de kans groter dat dát virus ook seksueel overdraagbaar is. In het AMCG is ontdekt, dat mannen een grotere kans hebben om te overlijden aan de besmetting dan vrouwen. Het gaat om het enzym ACE2 wat wordt aangetroffen in de longen, het hart, de nieren en in weefsels van de bloedvaten. In testikels worden bijzonder hoge waarden gemeten van dit enzym dat corona aanjaagt.

V – Kan ik nog naar het zwembad of sauna?

A – Nou, de kans dat je in het zwembad het virus opdoet is niet groter dan op een andere plek. Buiten het lichaam overleeft het virus langere tijd niet bv in het gechloreerde zwembadwater.

V – Ik behoor tot een risicogroep, ben al oud. Kan ik nog naar buiten?

A- Dat kan prima. Oproep van artsen in het UMCG: beweeg en eet gezond, dat helpt ons immuunsysteem en beschermt tegen corona. Maak een boswandeling, een wandeling door het park of knap een tuin op. Hou wel genoeg afstand (tenminste anderhalve meter) als anderen een praatje willen maken.

V – Kan voedsel ook met het virus besmet zijn?

A – Net als op harde dingen als deurkruk, winkelwagen blijft het virus niet lang in leven op voedsel.

V – Er zijn veel mensen die aan drugs verslaafd zijn en daarmee ook een risico-groep vormen. Is het verstandig om coffe-shops te sluiten?

A – Coffeeshops sluiten? Dan krijg je meer straatdealers, met dezelfde risico’s qua besmetting, misschien meer. Domme maatregel. Hiervoor is een passender oplossing nodig en mogelijk.

V – Ik heb werk. Moet ik echt thuis blijven?

A – Voor iedereen geldt: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd grote groepen. Mijd sociaal contact. Bezoek aan kwetsbare mensen moet je zoveel mogelijk beperken. Het gaat vooral om ouderen en mensen met een lage weerstand. Blijf zeker thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Bel pas met je huisarts als klachten verergeren.

Help elkaar, gun elkaar ook wat. Hamsteren is echt niet nodig. Er zijn genoeg levensmiddelen voorradig en supermarkten blijven open. 

Wat beslist niet kan maar wél gebeurt: “Inshallah”. In de Schilderswijk van Den Haag is ongeveer 95% van de inwoners van buitenlandse afkomst. Terwijl iedereen wordt aangeraden om binnen te blijven, kun je op de lokale markt over de koppen lopen. “In zo’n multi-culturele wijk zijn veel mensen gelovig. Als je vraagt naar het corona-virus klinkt er “inshallah”op de markt”. Je wordt ziek als God-Allah dat wil”.

V. Medio 2020 is een tweede Corona-Tsunami-golf de hele wereld aan het overspoelen. Is dat funest voor de mensheid?

A. Binnen: In de koudere perioden ( hier november tot en met april) is er zeker voor het kwetsbare deel van de bevolking een verhoogd risico. Het is zaak om binnen-ruimten goed te ventileren. Buiten: Je kunt met het virus worden besmet als je op straat 120 mensen tegenkomt die recht in je gezicht hoesten én als je immuunsysteem faalt. Er is dus geen stevig argument om de voortdurende en al vrijheidsbeperkende coronamaatregelen te verzwaren en in lockdown te gaan. Een goede gezondheid hebben en houden is de allerbeste voorzorgmaatregel.

————————————————————

V-Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik  ergens spullen of oppervlakken aanraak ?

A- Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe corona-virussen wel enige tijd op verschillende materialen kunnen overleven . De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden. De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt zoals pakketjes of een bos bloemen. De kans is nóg kleiner als je regelmatig je handen wast, daarna ontsmet met alcohol en als je voorkomt je gezicht aan te raken.