QR-info-BLOK 3B Covid-19, symptomen.

https://bit.ly/2IQdR98

V-Moet je symptomen hebben om het corona-virus te kunnen verspreiden?

A- Covid-19 gebruikt de mens als vervoermiddel. Ook dit corona-virus verspreidt zich met kleine druppeltjes die vrijkomen als je moet hoesten of niest. Hoe zieker iemand is, des te meer virus dan worden verspreid. Niezen en hoesten is voor het virus de meest effectvolle manier om zich te verspreiden. Dit Covid-19 virus nestelt zich achter in de neus en zal gemakkelijk, snel en ver met NIES-druppeltjes mee-liften. Het dragen van een gezichtsmasker (en een bril) zal die mogelijkheid minimaliseren. Maar je kunt ook een gewone verkoudheid hebben als je hoest of niest. Het is nog onduidelijk of dit coronavirus ook besmetting kan geven vóórdat je klachten hebt.


V- Wanneer zijn klachten mild te noemen?

A- Volgens virologen kan een lichte verkoudheid al wijzen op corona-besmetting. Een snotneus kan dus ook een symptoom zijn. Het RIVM adviseert mensen ook in geval van lichte klachten contact met anderen te mijden. Ander advies: was je handen vaak, zeker direct nadat je niest en probeer zo weinig mogelijk je gezicht aan te raken. Nies in de holte van een arm, beter in een papieren zakdoek en gooi dat na gebruik meteen weg op een “veilige”plaats.


V- Is neusverkoudheid wel een symptoom van corona-besmetting?

A- De WHO: symptomen van Covid-19-besmetting zijn als bij een eerdere griep: koorts, vermoeidheid, pijnlijke spieren en luchtwegproblemen. Op een rijtje gezet:

  • Koorts (boven 37.5 graden C)
  • Hoest, niezen, snotneus 
  • Kortademigheid 
  • De gemiddelde tijd tussen het begin van de ziekte en ziekenhuisopname met longontsteking is 9 dagen 
  • 20% van de patiënten heeft ziekenhuisbehandeling nodig 
  • 20–32% van de opgenomen patiënten had al intensieve zorg voor ademhalingsondersteuning 
  • Sommige mensen zijn besmet maar hebben geen of andere symptomen.

Van de duizend mensen die besmet raakten, belandden 3,5 mensen op de intensive care. Bijna alle overledenen onder de 70 jaar hadden een of meer ernstige onderliggende aandoeningen. De meesten hadden ernstige hartaandoeningen. COVID-19 zonder die onderliggende ziekten is NIET gevaarlijker dan een gemiddelde griep.


V – Zijn er medicijnen tegen het virus?

A – Een vaccin, echte medicatie voor genezing van hett Covid-19-virus en het erop volgende SARS-COV-20 bestaat nog niet, maar symptoom- bestrijding kan wel. Met een ontstekings-remmer kun je de klachten wel dragelijker maken . Een dichtzittende neus is aan te pakken met een neusspray of spoeling met zout water.

Wat echt preventief helpt, is je weerstand te verbeteren en zo de symptomen te bestrijden om complicaties te voorkomen. Een dagelijkse portie vitamine C is prima. Gebruik Paracetamol alleen als pijnstilling. Voor de rest is er -zonder vaccin- nog niets tegen het virus te doen en de mensheid zal het moeten uitzieken.

——————————————

V- Hebben kinderen andere symptomen?

A-Kinderen zijn ook mensen die ziek kunnen worden door het virus. Kinderen schijnen wél een grotere weerstand met mildere symptomen te hebben. Deskundigen weten nog niet HOE SNEL verspreiding door kinderen kan zijn. Maatregelen waarbij onderwijs-instellingen, peuter- en kleuteropvang moeten sluiten zijn per land verschillend.

Rapporten uit China suggereerden dat kinderen met Covid-19 in het algemeen mildere symptomen ervaren dan volwassenen, en er zijn zeer weinig geregistreerde sterfgevallen onder kinderen. Ook hebben relatief weinig kinderen intensieve zorg nodig.

V- Verdwijnt het corona-virus vanzelf als het warmer wordt? 

A- Weersomstandigheden als luchtvochtigheid en temperatuur hebben invloed op levensduur en verspreiding van virussen. Blootstelling aan uv-straling, zoals van de zon, doodt virussen.

Het is nog onbekend onder welke omstandigheden het nieuwe coronavirus zich minder goed verspreidt. Het coronavirus dat in 2002 SARS veroorzaakte, en dat op Covid-19 lijkt, houdt van lage temperatuur en lage luchtvochtigheid: BUITEN HET LICHAAM blijft het 5 dagen in leven bij temperaturen tussen 22 en 25 graden Celcius en 50% luchtvochtigheid. Bij hoge temperaturen (38 graden Celcius en 95 procent luchtvochtigheid) overleeft het niet. Hogere temperaturen dan 25 graden bereiken we in Nederland soms als het hoogzomer is.

——————————————————–

Terug naar de indeling – >  https://bit.ly/2w9QnJ5