3 C QR-info-BLOK 3 C Covid-19, quarantaine

Link naar de indeling van de vragen > https://bit.ly/2w9QnJ5

V – Ik ben niet ziek, maar kan ik de deur nog wel uit?

Jawel, maar NIET als je last hebt van een “lopende neus” met niezen, als je hoest, keelpijn hebt en koorts. Dán is het advies om sociale contacten te vermijden en thuis te blijven. Pas als je erop getest bent is het niet zeker of je wel of niet besmet bent met het Covid-19-virus of een muatie daarvan. Tenzij je lichte luchtwegklachten hebt of behoort tot een kwetsbare groep, kun je misschien nog eél gemondmaskerd met bus of trein gaan.


V – Moet ik binnenshuis in quarantaine -een mondkapje dragen?

A- Nee. Het is niet aangetoond dat het dragen van een papieren of stoffen mondkap helpt. Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Alleen mondkapjes met FFP2-filters, gedragen door medisch personeel, hebben nut bij behandeling van het virus. In ziekenhuizen en zorginstellingen gaat het er om dat verzorgers en bezoek niet besmet worden. Het kunnen gebruiken van andere mondkapjes in de thuissituatie, in ouderen en zorg-instellingen is een fictie bij het niet kunnen handhaven van de afstands-eis en een tekort aan beschermings-materialen.

—————————————–

V – Ik woon in Friesland. Wanneer is hier de grootste kans op besmetting?

A- Ook in het Noorden is een piek zal in het aantal IC-opnames vanwege een corona-infectie. Aanvankelijk werd die top eind maart 2020 verwacht, maar de voorspelling werd verschoven naar begin april. Ziekenhuizen in het noorden konden vanaf 30 maart crisisdiensten uitvoeren. In mei 2020 was het aantal besmettingen in Noord-Nederland zeer beperkt waardoor er geen sprake is van enige groeps-immuniteit. Nederland is vanuit de rest van de aardbol snel toegankelijk en daarmee zijn de grenzen zo lek als een mandje.


Zie ook deze link > https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/coronalia/