QR-info-BLOK 3 E- Covid Sars-2.0 Wat nu ?

Link van deze pagina: https://bit.ly/33ugkzr

Er heerst grote onzekerheid over gezondheid: krijg je het Corona-virus of niet? Kun je voorkomen dat jij besmet wordt of andere mensen besmet? Behoud jij je werk, wordt je naar huis gestuurd, hoe zit het met je inkomen, tegen welke problemen bij welke regelingen loop je aan?

Nederland zit nog net niet “op slot”. Een groot deel van de inwoners zit thuis, maar zorgverleners, politieagenten, vakkenvullers en alle mensen met een cruciale beroep zijn keihard aan het werk om te doen wat hard nodig is. Om anderen te helpen.

Na de eerste aanval van COVID20 op mens en dier volgt als bij de branding van de zee een tweede, een derde en volgende golven. De NU heersende tweede golf van een corona-variant ( Covid-Sars-D614G) heeft nóg grotere gevolgen dan de eerste. Het coronavirus dat Europa en de V.S. in zijn greep houdt, is een agressievere variant van het virus Covid19 dat eind vorig jaar in Wuhan van dier op mens oversprong. De nieuwe variant verspreidt zich nóg sneller. Het kan zijn dat de nu ontwikkelde vaccins ook geschikt zijn voor bestrijding van deze mutatie.

Gedurende de uitbraak van de Spaanse griep (honderd jaar geleden) veranderde in een oogwenk de gezondheidscrisis in een economische crisis, een voedselcrisis, en een behuizingscrisis.

Alles bleek economisch invloed te hebben op alles. In de huidige Corona-crisis zullen niet alle leeftijdsgroepen evenredig worden getroffen. Ontslagen werknemers boven de 50 zullen het in een aanbodmarkt moeilijker hebben om weer werk te vinden dan jongeren. Ook voor jongeren zonder werkervaring zal het leven er de komende jaren niet eenvoudiger op worden om een baan op hun eigen niveau te vinden. Het overheidsbeleid, ook in Nederland, MOET worden aangepast om mens en maatschappij voor een nóg grotere ontwrichting te behoeden. Een DUIDELIJKE, eerlijke, eenvoudige, gemakkelijk vindbare, her-leesbare communicatie is de eerste vereiste.

Eind oktober 2020: Al twee weken verkeren we in een gedeeltelijke lockdown. De horeca is gesloten, sportclubs liggen stil en thuiswerken is de norm. Toch laat de coronagrafiek landelijk nog geen sterke daling zien. Het aantal positieve testen steeg van 7000 naar meer dan 10.000 per dag en ook het aantal mensen dat in een ziekenhuis moest worden opgenomen nam toe.

Oktober 2020. Ten gevolge van het recent vergroot, snel oplopend aantal besmettingen kwam de overheid met een fors aantal nieuwe, strengere en nu LANDELIJK geldende maatregelen. De bevolking wordt met klem verzocht om zich daar strikt aan te houden. De eerdere maatregelen blijven van kracht ook al zien sommigen daar het nut niet van in: het gaat om de noodzaak om het virus in te dammen én om de economie op gang te houden. Eerder: Houd anderhalve meter afstand. Werk zoveel mogelijk thuis. In het openbaar vervoer is gebruik van een mond/neuskapje verplicht. Vermijd drukke gebieden. Groet op afstand. Ga alleen winkelen. Nies in je elleboogholte, maar gebruik liever een papieren zakdoek en gooi dat zo snel mogelijk veilig weg. Nieuwe maatregelen per 29 september: bij besmetting in de werksituatie kan deze onderneming twee weken worden gesloten. Groepen buiten (waar geen doorstroming is) mogen 40 personen tellen en binnen 30. Waar wél doorstroming buiten is, zoals in dierenpark of markt, geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter. In huisgezinnen mogen maximaal 3 gasten worden ontvangen. In andere gebouwen dan de woning mag er met maximaal VIER personen een gezelschap worden gevormd en het aantal personen per ruimte is maximaal 30. Doorstroom-locaties als winkels, musea, bibliotheken houden verplicht een deurbeleid: het dragen van mondkapjes wordt (met klem) aanbevolen, maar is nog steeds niet verplicht. Supermarkten en warenhuizen regelen voor ouderen en andere kwetsbare personen TWEE KEER PER DAG een veilig winkel-uurtje: het deurbeleid moet ervoor zorgen dat persomen anderhalve meter afstand bewaren. Sportactiviteiten zijn ZONDER publiek, kantines zijn gesloten. Bij alle contacten als bezoek huisarts, kapper is een mond/neus-lap verplicht naast contact-registratie. Horecabedrijven moeten om 21:oo de deuren sluiten en om 22:00 gaat het licht uit. Deze gelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zicht te laten registreren. DRINGEND ADVIES: leef de regels na.

De sluipmoordenaar komt binnen via openingen in je hoofd; voor CORONA dus de HOOFDZAAK.

Hoe lang zijn de nieuwe maatregelen geldend? Zeker drie weken of, speciaal ten behoeve van kwetsbare personen, zolang het nodig is. Want het aantal besmettingen is in september gestegen van 3000 naar 5000 PER DAG en het aantal besmettingen eind van deze maand is 100.000 met 142 Covid-patiënten op de Intensive Care. Honderd besmette personen blijken 130 anderen te besmetten. Ons gedrag is bepalend of onze vrijheden al dan niet nog meer moeten worden beperkt.

Onze generatie is versmolten met de smartphone. Laten wij dit gereedschap nu ook gebruiken om mensen te helpen, te steunen. Ga bijvoorbeeld beeldbellen, zo zijn uw dierbaren een stukje dichterbij. Stuur geregeld een berichtje om te vragen of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft.

Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen voor je kwetsbare buren en dierbaren. Of hun tuintje wat onderhouden, maar hou gepaste afstand. Blijf om je heen kijken en verlies elkaar niet uit het oog. Bovendien is genoeg beweging nodig om je conditie en weerstandsvermogen op peil te houden.

Nu een massa mensen thuis zijn vanwege de uitbraak van het corona-virus komt het puzzelen en ook het legpuzzelen weer in zwang. Leuk om met elkaar te doen. Maar loop dan ook onnodig een paar keer een trap op en af.

THUISWERKEN ?

V- De één gebruikt de vensterbank als bureau, een ander had al een hypermodern kantoortje thuis. Allemaal moeten we onze weg zien te vinden in thuiswerkland. Hoe doe jij dat ?  

A – De meeste thuiswerkplekken zullen arbotechnisch niet deugen, maar volgens ervaren thuiswerkers komt er tóch meer werk uit je handen. Wij zitten aan de keukentafel of met de laptop op de bank. De hond ligt aan onze voeten. De telefoon en een biertje zijn bij de hand. Best uit te houden dus.

————————————————————-

KIVI start platform voor INGENIEURSHULP corona.

KIVI-leden met specifieke kennis van medische apparatuur kunnen uitstekend helpen bij onderhoud of reparaties, kennis die in ziekenhuizen vaak niet meteen aanwezig is. In 2020 werd o.a. oude beademingsapparatuur van Defensie beschikbaar gemaakt voor gebruik bij coronapatiënten.  Dat kan omdat komt een aantal aangesloten ingenieurs met verschillende, grote expertise (gezond zijnde) thuis zit vanwege teruggevallen vraag naar hun diensten. 

Een groep van 83 van ’s werelds rijkste mensen roept regeringen op om de belastingen voor de gefortuneerde elite permanent te verhogen. Met dat geld moet de coronacrisis bestreden worden. Onder de ondertekenaars Jerry Greenfield, oprichter van het ijsmerk Ben & Jerry’s en Abigail Disney, erfgenaam van de gelijknamige amusementskeizer. Nederlandse ondertekenaars van de oproep zijn ict-miljonair Frans Meijer en Robert Schram. 

TIP: Mocht je thuis televisie kijken via Vodafone, Ziggo of KPN dan kon je bij deze aanbieders gratis naar de films van Film-1 kijken. Zoals The American, Django Unchained, Tarantino of The Tourist. Voor kinderen zijn de kinderzenders Nick Toons Jr, Music en Comedy Central Extra gratis te bekijken.               


In plaats van eerst de boekenkasten leeg te lezen, kun je ook je leeslust stillen met de GRATIS bijdragen van DE CORRESPONDENT > https://bit.ly/2QPd4tq

Voor wie in deze tijd toch een frisse neus wil halen, zijn er talloze fiets- en wandelroutes voor een blokje om. Ben je toevallig in Friesland, of woon je hier? Dan raden we bijvoorbeeld plekken aan als het Rijsterbos, Oranjewoud, Het Drents-Friese Wold, De Waddenkust en de Friese meren. Ook bij jou in de buurt zijn vast fijne, mooie routes te vinden om even lekker uit te waaien, voor gezonde beweging in de buitenlucht en als verstrooing. Bij GEREGULEERDE TOEGANG zou je met het hele gezin bv een dierentuin kunnen bezoeken.

Zit je met jongere kinderen thuis? Denk dan aan een “artiestenhoek”. Kinderen houden van tekenen, schilderen, kleuren. Geef ze die speciale plaats in uw huis om hun kreativiteit te kunnen uiten. Laat dan hun meesterwerken afdrukken als unieke wand-decoraties. Kijk hoe hun ogen oplichten van trots en jullie kleine artiest is geboren !

En misschien heb je NU alle tijd om (voor jou) iets nieuws te ontdekken.

GoogleLens verandert je telefooncamera in een zoekmachine. Richt de camera op een bloem, gebouw, menukaart of ander object en de app vertelt je wat het is. Deze app werkt met eerder gemaakte foto’s en kan ook teksten vertalen.
 
GoogleLens staat al op de meeste telefoons met Android. Zo niet, download de app dan via Google Play Store. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen Google Lens gebruiken via de gratis app Google. Download hem uit de App Store.
 
GoogleLens gebruiken: Je maakt een foto met je telefooncamera. Open dan de Google-lens app.  Selecteer dan een foto en tik op het icoon Google lens. En zie wat er gebeurt.