QR-info-BLOK 3 E- Covid Sars-2.0 Wat nu ?

Deelbare link van deze pagina: https://bit.ly/33ugkzr

Deelbare link naar het OVERZICHT -> bit.ly/2w9QnJ5

Er heerst grote onzekerheid over gezondheid: krijg je het Corona-virus of niet? Kun je voorkomen dat jij besmet wordt en andere mensen besmet? Behoud jij je werk, wordt je naar huis gestuurd? Hoe zit het met je inkomen, tegen welke problemen bij welke regelingen loop je aan?

Nederland zit nog net niet helemaal “op slot”. Een groot deel van de inwoners zit thuis, maar zorgverleners, politieagenten, vakkenvullers en alle mensen met een cruciale beroep zijn keihard aan het werk om te doen wat hard nodig is. Om anderen te helpen.

Gedurende de uitbraak van de Spaanse griep (honderd jaar geleden) veranderde in een oogwenk de gezondheidscrisis in een economische crisis, een voedselcrisis, en een behuizingscrisis. Economisch gezien bleek alles invloed te hebben op alles.

In de huidige Corona-crisis zullen niet alle leeftijdsgroepen evenredig worden getroffen. Ontslagen werknemers boven de 50 zullen het in een aanbodmarkt moeilijker hebben om weer werk te vinden dan jongeren. Ook voor jongeren zonder werkervaring zal het leven er de komende jaren niet eenvoudiger op worden om een baan op hun eigen niveau te vinden. Het overheidsbeleid, ook in Nederland, MOET worden aangepast om mens en maatschappij voor een nóg grotere ontwrichting te behoeden.

Een DUIDELIJKE, eerlijke, eenvoudige, gemakkelijk vindbare, her-leesbare communicatie is de eerste vereiste.

BESMETTELIJKHEID

Dit virus blijkt bijzonder besmettelijk. Of iedereen zich wel of niet aan de genomen en te nemen maatregelen houdt is bepalend voor een succesvolle indamming. In week 48 werden 28.789 mensen positief getest en in week 49 37.267, in week 52 maar liefst 66.000 en in week 53 (23 t/m 29 december) 67.388.

12 december 2020: De afgelopen 24 uur is het aantal besmette mensen met 9.182 gestegen. 13 december 2020: 9.884 extra besmettingen. Elke dag een nieuw record-aantal gemeld: 14 december: 8.496 – 15 december: 11.214 – 17 december: 12.844 – 18 december: 12.028 meer mensen besmet – 19 december: 12.282 – 20 december: 13.066 – 21 december: 11.212 – 22 december : 9.873 – 23 december: 10.447 , – 24 december 11.555 -25 december: 9.108 – 28 december: 7.453 – 30 december: 9.504 -31 december 9.719 extra besmettingen.

Wekelijkse update van het RIVM:23 t/m 29 december –>

Aantal nieuwe meldingen 23 t/m 29 december 202067.38882.340

Na de eerste aanval van COVID20 op mens en dier volgt als bij de branding van de zee een tweede, een derde en volgende golven. De NU heersende tweede golf van een corona-variant ( Covid-Sars-D614G) heeft nóg grotere gevolgen dan de eerste. Het coronavirus dat de mensenwereld in de wurg-greep houdt, is een agressievere variant van het virus Covid-19 dat eind vorig jaar in Wuhan van dier op mens oversprong. De nieuwe variant verspreidt zich nóg sneller. Het is mogelijk, dat de nu ontwikkelde vaccins ook geschikt zijn voor bestrijding van deze mutatie.

Bommel-ding in het torentje: “Verzin een list, Tom Poespas“. Tom: “Kerk-klokkenluider? Daarvoor ben ik té licht bevonden. dat is meer voor een heer op stand”.

Wat NU ?

19 december: Uit Engeland wordt gemeld dat vanuit het Zuid-Oosten (rond Londen) een “derde golf” (van een zeer besmettelijke mutant van het Corona-virus ) het land overspoelt. De coronamaatregelen in Londen en in het zuiden en oosten van Engeland worden vanaf zondag 20/12 aangescherpt.

Nieuwsbericht | 20-12-2020. Na een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met deze variant in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld.  Om verdere verspreiding tegen te gaan geldt sinds zondagochtend vliegverbod voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Om verspreiding van besmettelijke variant van Covid-19 in NL te voorkomen, is naast het vliegverbod ook besloten dat treinen en veerboten met personen uit het VK niet mogen aankomen in NL. Het verbod geldt in ieder geval tot 1 januari. .Tegen de nóg besmettelijker COVID-variant uit Zuid-Afrika is nog NIETS gedaan.

WAT NU ?

14 december 2020: We zien een bijzonder grote stijging van dag tot dag, van week naar week. Meldde het RIVM de vorige week 43.103 nieuwe besmettingen, deze week komt dezelfde organisatie met een mogelijke stijging met 63.000 nieuw gevallen omdat er (alweer) een “computerstoring”optrad. In nóg een jaar tijd kunnen zo gemakkelijk 52 x 40.000 = 2.080.000 mensen meer zijn besmet dan nu al het geval is.

14 december 2020: Bij de supermarkten zijn de schappen voor verse producten al leeg. Zelfs de worteltjes zijn geschrapt. Premier Rutte kondigde aan wat al veel eerder had gemoeten: een bijna totale lock-down. Zijn unieke boodschap tot 20 januari 2021 zal klinken als : NIKS WERKT STRAKS MEER….behalve de grootgrutters en de apotheken. Kinderen in het basis- en voorgezet onderwijs moeten thuis blijven. Er komt een dringend advies om geen, niet strikt noodzakelijke, reis te maken. En de domper: naast het eigen gezin mogen maar drie mensen ouder dan 12 jaar aan de kersttafel. En vanzelfsprekend blijven van kracht de eerdere basis-maatregelen als: geen handen schudden, geen geknuffel, blijf op anderhalve meter van elkaar, hoest in een wegwerp-zakdoek.

WAT NU ?

Het kabinet gaat overwegen om ter gelegenheid van de jaarwisseling een slock-down in te stellen en de AVONDKLOK op 21:00 uur in te stellen om het afsteken van vuurwerk uit te stellen. Totdat die maatregel niet meer geregeld kan worden en het een ongeregeld zooitje wordt. Een (betrekkelijk) beter idee is om “de kerkklokken” te luiden, want van de moskeeën komen dan de hier minder welluidende geluiden vast ook wel.

Bommel-ding uit het torentje: “Verzin een list, Tom Poespas“. Tom: “Kerkklokken luiden?”.

Alle maatregelen, rustig op een rijtje, ontleend aan een publicatie van de Leeuwarder Courant:

De onderstaande maatregelen gelden tot en met in ieder geval 19 januari 2021:

Winkels Alle winkels met non-food-producten moeten dicht.

Winkels voor eerste levensbehoeften blijven open. Het gaat onder meer om supermarkten en drogisterijen. Weekmarkten bijven ook open. Bouwmarkten moeten dicht, maar mogen open als afhaalpunt voor bestelde spullen.

———————————————————-

Contactberoepen Kappers, nagelstudio’s en massagesalons moeten sluiten. Tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen mogen open blijven.

————————————————————-

Scholen en kinderopvang Onderwijs op afstand wordt de norm voor basisscholen tot universiteiten. Kinderopvang is gesloten, maar geopend voor kinderen van ouders in cruciale beroepen of in kwetsbare omstandigheden.

————————————————————–

Theaters en musea Dierenparken, pretparken, musea, theaters, sauna’s, bibliotheken moeten dichtblijven.

————————————————————–

Hotels Hotels kunnen open blijven, maar zonder aanvullende diensten. Eten in het hotel-restaurant kan dus niet meer.

————————————————————–

Sport Sportscholen, zwembaden en sporthallen sluiten. Buitensportlocaties blijven open, maar er geldt een maximale groepsgrootte van twee. Jongeren tot 18 jaar kunnen in teamverband blijven trainen.

————————————————————–

Bezoek thuis en feestdagen Per dag toegestaan: niet meer dan twee gasten vanaf 13 jaar. De kerstdagen: drie gasten per dag is het maximum (kinderen onder 13 uitgezonderd).

————————————————————–

Buiten De maximale groepsgrootte in de buiten-ruimte gaat terug naar twee. Dat geldt ook in de vaccinatie-file.

————————————————————–

Bedrijven en oproep: werk thuis! Dringende oproep om thuis te werken. Op het werk vinden té veel besmettingen plaats. Bedrijven kunnen weer een beroep doen op de NOW-regeling.

————————————————————–

Gedragsregels die al golden blijven van kracht :

Mijd drukke plekken. Overal anderhalve meter afstand houden. Neus-mondkapje dragen. Zoveel mogelijk thuis werken. Daar heel vaak handen wassen. Hoesten en niezen in elleboog (in een weggooi-zakdoekje is beter). Blijf thuis bij klachten, laat je testen en blijf daarna nog twee dagen in zelfquarantaine.

18-11-2020. VACCINATIE-PROGRAMMA ? Zelfs over de komst van een vaccin werd geen duidelijkheid gegeven. Met de voortijdse “aankoop” door Nederland van een coronavaccin is de hoop gevestigd op het Pfizer-vaccin. In Nederland is er zelfs “zicht op” vaccins van zes fabrikanten. Verstrekking zou “op vrijwillige basis én gratis” zijn. Maar distributie ervan zal geheid problemen opleveren, want dit middel moet voor de zekerheid diep onder het vriespunt (bij minus 70 graden Celsius) worden vervoerd en opgeslagen omdat het de stof ribonucleïnezuur bevat. Dat zuur is zeer gevoelig. Deskundigen weten niet precies hoe gevoelig en er is geen tijd meer om dat uit te zoeken.

LOGISTIEK: Omdat de verspreiding van het vaccin een gigantische operatie is, moet men ook gewend zijn om te werken met speciale systemen die hiervoor geschikt zijn.  Je vervoert bij voorbeeld een geïsoleerde box met bevroren CO2 in de laadruimte van een vrachtwagen. Dan koelt een paar dagen lang die box tot -80 graden Celsius voor de latere inenting door een huisarts. Bij een griep-prik ent  iedere huisarts een paar duizend mensen per week in. Maar huisartsen hebben meestal geen plek waar ze een voorraad vaccins, al dan niet diepgevroren, een tijdlang op kunnen slaan. Omdat het bevroren houden een rol gaat spelen, moet je logistiek gezien niet veel locaties hebben. Je hebt in ieder geval een heel ander transport-systeem nodig. Want we hebben het niet over  hooguit een paar miljoen mensen, maar over 17 miljoen. Er zijn meerdere distributiecentra per REGIO nodig.

ER IS EEN MILITAIRE OPERATIE NODIG. In Duitsland wordt vrijwel zeker de hulp van het leger ingeroepen. Dat zou voor het transport en de beveiliging van distributiecentra ook in Nederland een oplossing zijn. Welke aanpak Nederland kiest is nog onbekend.

Een van de grootste hobbels is dus de temperatuur. Zeker is dat er containers en koelboxen nodig zijn waarin het vaccin dagen op temperatuur van min 80 tot plus 25 graden kunt houden. Transport van het vaccin vanaf de producent naar ziekenhuizen en vaccinatie-centra moet dus bij tenminste – 80 graden. Er zijn weinig bedrijven die zo’n klus logistiek kunnen klaren. Pas begin 2021 zou een eerste groep van 3,5 miljoen mensen kunnen worden ingeënt: risicogroepen ouder dan 60 jaar in verpleeghuizen en medisch personeel plus daarna ouderen boven de 60 jaar. HOE het koel-transport naar honderden adressen zal worden geregeld en hoe een vaccin daar wordt opgeslagen, is niet bekend. De entstof moet vóór gebruik ook nog LANGZAAM worden ontdooit van min 80 naar zo’n 25 graden boven nul. Dát denkelijk “gewoon” ook in een huisartspraktijk. En daar is niet op gerekend, noch wat betreft koelgelegenheid , noch voor wat betreft de – te ontdooien- hoeveelheid inentingen per maand, week en dag. Inenting met een ijzig blokje is geen optie. Welke aanpak “Nederland” kiest is nog niet bekend.  Onlangs liet het RIVM weten dat de inentingsoperatie wel eens een jaar lang kan duren. Maar wat weet het RIVM van logistiek ?

December 2020: De huisarts-organisatie LHV meldt dat huisartsen niet zijn toegerust voor grootschalige inentingen met het vaccin Pfizer. Opslag van de benodigde hoeveelheid vaccins is nog niet mogelijk en te plannen. Ook moet het vaccin TWEE KEER worden toegediend. Het GGD zou die klus maar moeten klaren. Eerst zou het zorg-en verplegend personeel moeten worden ingeënt en daarna kwetsbare ouderen en chronisch zieken in ca 2500 verpleeghuizen. Het is nog niet 100% zeker dat het Pfizer-vaccin wordt goedgekeurd en wanneer het waar voor de diverse doelgroepen klaar staat. GGD-melding: voor de grootste overgebleven groep Nederlanders zou inenting pas ongeveer augustus 2021 mogelijk kunnen zijn.

Het is nog onzeker of het BNT-12 vaccin van Pfizer voldoende bescherming kan bieden en voor hoe lang. Het is nog niet zeker of dat vaccin voor Europa zal worden goedgekeurd. In Engeland kon men er wél eerder mee inenten: een 90-jarige vrouw is daar als eerste ingespoten. Het staat nog niet vast welke groepen in Nederland als eersten het vaccin toegediend kunnen krijgen. Wanneer dat kan is nog niet bekend, waar dat kan is ook niet bekend gemaakt. Nederland hoopt op toezending van 90.000 vaccins voor 45.000 mensen omdat TWEE KEER moet worden ingeënt. Pfizer meldt dat het vaccin, ontdooit nog 5 dagen bij -8 graden Celsius in een koelkast kan worden bewaard, maar dat ongebruikte porties daarna moeten worden weggedaan. Tussen de TWEE inentingen moeten 21 dagen zitten. Weer 7 dagen na die tweede, zou een persoon voor 95% beschermd moeten zijn.

9 december: Het Pfizervaccin is begin januari 2021 pas beschikbaar voor 250.000 medewerkers in 2.500 verpleeg- en zorginstellingen. Misschien komen er nog 1,7 miljoen doses in het eerste k-wartaal van het jaar 2021. Tesamen 1.975.000 doses voor 975.000 Nederlanders. Ook voor de “bewoners”van verpleeg- en verzorgingstehuizen? Of wordt het voor hen het Moderna-vaccin?

Link naar het OVERZICHT:  bit.ly/2w9QnJ5 (terug naar AF)

————————————————————

Eind oktober 2020: Al twee weken verkeren we in een gedeeltelijke lockdown. De horeca is gesloten, sportclubs liggen stil en thuiswerken is de norm. Toch laat de coronagrafiek landelijk nog geen sterke daling zien. Het aantal positieve testen steeg van 7000 naar meer dan 10.000 per dag en ook het aantal mensen dat in een ziekenhuis moest worden opgenomen nam toe.

Oktober 2020. Ten gevolge van het recent vergroot, snel oplopend aantal besmettingen kwam de overheid met een fors aantal nieuwe, strengere en nu LANDELIJK geldende maatregelen. De bevolking wordt met klem verzocht om zich daar strikt aan te houden. De eerdere maatregelen blijven van kracht ook al zien sommigen daar het nut niet van in: het gaat om de noodzaak om het virus in te dammen én om de economie op gang te houden. Eerder: Houd anderhalve meter afstand. Werk zoveel mogelijk thuis. In het openbaar vervoer is gebruik van een mond/neuskapje verplicht. Vermijd drukke gebieden. Groet op afstand. Ga alleen winkelen. Nies in je elleboogholte, maar gebruik liever een papieren zakdoek en gooi dat zo snel mogelijk veilig weg. Nieuwe maatregelen per 29 september: bij besmetting in de werksituatie kan deze onderneming twee weken worden gesloten. Groepen buiten (waar geen doorstroming is) mogen 40 personen tellen en binnen 30. Waar wél doorstroming buiten is, zoals in dierenpark of markt, geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter. In huisgezinnen mogen maximaal 3 gasten worden ontvangen. In andere gebouwen dan de woning mag er met maximaal VIER personen een gezelschap worden gevormd en het aantal personen per ruimte is maximaal 30. Doorstroom-locaties als winkels, musea, bibliotheken houden verplicht een deurbeleid: het dragen van mondkapjes wordt (met klem) aanbevolen, maar is nog steeds niet verplicht. Supermarkten en warenhuizen regelen voor ouderen en andere kwetsbare personen TWEE KEER PER DAG een veilig winkel-uurtje: het deurbeleid moet ervoor zorgen dat persomen anderhalve meter afstand bewaren. Sportactiviteiten zijn ZONDER publiek, kantines zijn gesloten. Bij alle contacten als bezoek huisarts, kapper is een mond/neus-lap verplicht naast contact-registratie. Horecabedrijven moeten om 21:oo de deuren sluiten en om 22:00 gaat het licht uit. Deze gelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zicht te laten registreren. DRINGEND ADVIES: leef de regels na.

De sluipmoordenaar komt binnen via openingen in je hoofd; voor CORONA dus de HOOFDZAAK.

Hoe lang zijn de nieuwe maatregelen telkens geldend? Zeker drie weken of, speciaal ten behoeve van kwetsbare personen, zolang het nodig is. Want het aantal besmettingen is in september gestegen van 3000 naar 5000 PER DAG en het aantal besmettingen eind van deze maand is 100.000 met 142 Covid-patiënten op de Intensive Care. Honderd besmette personen blijken 130 anderen te besmetten. Ons gedrag is bepalend of onze vrijheden al dan niet nog meer moeten worden beperkt.

Onze generatie is versmolten met de smartphone. Laten wij dit gereedschap nu ook gebruiken om mensen te helpen, te steunen. Ga bijvoorbeeld beeldbellen, zo zijn uw dierbaren een stukje dichterbij. Stuur geregeld een berichtje om te vragen of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft.

Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen voor je kwetsbare buren en dierbaren. Of hun tuintje wat onderhouden, maar hou gepaste afstand. Blijf om je heen kijken en verlies elkaar niet uit het oog. Bovendien is genoeg beweging nodig om je conditie en weerstandsvermogen op peil te houden.

Nu een massa mensen thuis zijn vanwege de uitbraak van het corona-virus komt het puzzelen en ook het legpuzzelen weer in zwang. Leuk om met elkaar te doen. Maar loop dan ook onnodig een paar keer een trap op en af.

THUISWERKEN ?

V- De één gebruikt de vensterbank als bureau, een ander had al een hypermodern kantoortje thuis. Allemaal moeten we onze weg zien te vinden in thuiswerkland. Hoe doe jij dat ?  

A – De meeste thuiswerkplekken zullen arbotechnisch niet deugen, maar volgens ervaren thuiswerkers komt er tóch meer werk uit je handen. Wij zitten aan de keukentafel of met de laptop op de bank. De hond ligt aan onze voeten. De telefoon en een biertje zijn bij de hand. Best uit te houden dus.

————————————————————-

KIVI start platform voor INGENIEURSHULP corona.

KIVI-leden met specifieke kennis van medische apparatuur kunnen uitstekend helpen bij onderhoud of reparaties, kennis die in ziekenhuizen vaak niet meteen aanwezig is. In 2020 werd o.a. oude beademingsapparatuur van Defensie beschikbaar gemaakt voor gebruik bij coronapatiënten.  Dat kan omdat komt een aantal aangesloten ingenieurs met verschillende, grote expertise (gezond zijnde) thuis zit vanwege teruggevallen vraag naar hun diensten. 

Een groep van 83 van ’s werelds rijkste mensen roept regeringen op om de belastingen voor de gefortuneerde elite permanent te verhogen. Met dat geld moet de coronacrisis bestreden worden. Onder de ondertekenaars Jerry Greenfield, oprichter van het ijsmerk Ben & Jerry’s en Abigail Disney, erfgenaam van de gelijknamige amusementskeizer. Nederlandse ondertekenaars van de oproep zijn ict-miljonair Frans Meijer en Robert Schram. 

TIP: Mocht je thuis televisie kijken via Vodafone, Ziggo of KPN dan kon je bij deze aanbieders gratis naar de films van Film-1 kijken. Zoals The American, Django Unchained, Tarantino of The Tourist. Voor kinderen zijn de kinderzenders Nick Toons Jr, Music en Comedy Central Extra gratis te bekijken.               


In plaats van eerst de boekenkasten leeg te lezen, kun je ook je leeslust stillen met de GRATIS bijdragen van DE CORRESPONDENT > https://bit.ly/2QPd4tq

Voor wie in deze tijd toch een frisse neus wil halen, zijn er talloze fiets- en wandelroutes voor een blokje om. Ben je toevallig in Friesland, of woon je hier? Dan raden we bijvoorbeeld plekken aan als het Rijsterbos, Oranjewoud, Het Drents-Friese Wold, De Waddenkust en de Friese meren. Ook bij jou in de buurt zijn vast fijne, mooie routes te vinden om even lekker uit te waaien, voor gezonde beweging in de buitenlucht en als verstrooing. Bij GEREGULEERDE TOEGANG zou je met het hele gezin bv een dierentuin kunnen bezoeken.

Zit je met jongere kinderen thuis? Denk dan aan een “artiestenhoek”. Kinderen houden van tekenen, schilderen, kleuren. Geef ze die speciale plaats in uw huis om hun kreativiteit te kunnen uiten. Laat dan hun meesterwerken afdrukken als unieke wand-decoraties. Kijk hoe hun ogen oplichten van trots en jullie kleine artiest is geboren !

Link naar het OVERZICHT:  bit.ly/2w9QnJ5

En misschien heb je NU alle tijd om (voor jou) iets nieuws te ontdekken.

GoogleLens verandert je telefooncamera in een zoekmachine. Richt de camera op een bloem, gebouw, menukaart of ander object en de app vertelt je wat het is. Deze app werkt met eerder gemaakte foto’s en kan ook teksten vertalen.
 
GoogleLens staat al op de meeste telefoons met Android. Zo niet, download de app dan via Google Play Store. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen Google Lens gebruiken via de gratis app Google. Download hem uit de App Store.
 
GoogleLens gebruiken: Je maakt een foto met je telefooncamera. Open dan de Google-lens app.  Selecteer dan een foto en tik op het icoon Google lens. En zie wat er gebeurt.